I november 2024 mødtes Komitéen for God Selskabsledelse (”Komitéen”) igen med hhv. Glass Lewis og Institutional Shareholder Services Inc. (“ISS”) som en del af deres årligt aftalte dialogmøder. Formålet med dialogmøderne er at sikre en løbende drøftelse af national og international forståelse af god selskabsledelse, og hvorledes dette er reflekteret i Glass Lewis’ og ISS’ opdatering af deres stemmeanbefalinger, samt at drøfte, hvordan danske børsnoterede selskaber kan indlede dialog med Glass Lewis og ISS, med henblik på at afklare konkrete spørgsmål om stemmeanbefalingerne. Komitéen ønskede også at drøfte de seneste ændringer i Glass Lewis og ISS' stemmeanbefalinger samt globale tendenser inden for selskabsledelse.
På tidspunktet for møderne havde Glass Lewis offentliggjort sine stemmeanbefalinger for 2025, mens ISS endnu ikke havde offentliggjort deres.
På mødet med ISS blev der derfor i stedet fokuseret på de emner, der var beskrevet i ISS' høring over foreslåede ændringer til stemmeanbefalinger fra 2024, som blev offentliggjort den 18. november 2024. ISS' stemmeanbefalinger for 2025 blev efterfølgende offentliggjort den 17. december 2024.
Komitéen havde forud for dialogmøderne udvalgt nedenstående emner til nærmere drøftelse:
- Evaluering og erfaringer fra generalforsamlingssæsonen 2024 samt refleksioner over relevante globale tendenser
- Drøftelse af foreslåede ændringer i stemmeanbefalingerne for 2025
- Generalforsamlingsformater
- Valg af revisorer og revisionshonorarer
- Bestyrelsens tilsyn med kunstig intelligens (AI)
- Betingede aktier og “hybrid” planer
- Drøftelse af andre emner
- Kønsdiversitet
- Aktieklasser
- Vederlag
På baggrund af dialogmøderne ønsker Komitéen for god Selskabsledelse at oplyse danske børsnoterede selskaber om nedenstående opmærksomhedspunkter.
Evaluering og erfaringer fra generalforsamlingssæsonen 2024 samt refleksioner over relevante globale tendenser
Komitéen spurgte til, hvilke vigtige erfaringer fra generalforsamlingssæsonen 2024, som Glass Lewis og ISS mente, der kunne hjælpe selskaberne fremadrettet.
For Glass Lewis har de vigtigste erfaringer fra 2024 været den fortsatte implementering af CSRD og udviklingen af ”best practice” på dette område. Desuden har diskussioner om aflønning og generalforsamlingsformat fortsat været relevante.
ISS har observeret de samme tendenser, men har også set en øget opmærksomhed på aktieklasser samt stigende regulatorisk arbitrage på dette område. De seneste år har forskellig regulering af aktieklasser i EU skabt en konkurrencepræget situation blandt europæiske medlemsstater, der alle forsøger at skabe et attraktivt kapitalmarked for notering i deres medlemsstat. Ifølge ISS’ har det sat væsentligt pres på god governance i form af ”en aktie – en stemme”.
Generalforsamlingsformater
Glass Lewis og ISS har begge opdateret deres stemmeanbefalinger omkring generalforsamlingsformater for at understøtte fysisk fremmøde eller hybride formater. På grund af de løbende erfaringer og perspektiver omkring mødeformatet for generalforsamlingen samt vigtigheden af at sikre muligheden for fysisk fremmøde, har begge proxy advisors opdateret og præciseret deres anbefaling om generalforsamlingsformat.
Glass Lewis har opdateret sine stemmeanbefalinger og anbefaler nu, at der stemmes mod genvalg af bestyrelsesmedlemmer, der er ansvarlige for, at aktionærer ikke kan deltage fysisk på generalforsamlingen, medmindre at visse foranstaltninger er på plads. Glass Lewis er ikke bekendt med væsentlige problemer i forbindelse med afholdelse af virtuelle generalforsamlinger i Norden, men har noteret sig opdateringen af de svenske anbefalinger for god selskabsledelse, hvor det fremgår at generalforsamling bør afholdes steder, der giver aktionærerne mulighed for fysisk deltagelse, uanset om der også er mulighed for virtuel deltagelse.
Det vigtigste for Glass Lewis i forbindelse med afholdelse af generalforsamlingen er, at aktionærerne får mulighed for at adressere bestyrelsen. Glass Lewis mener, at virtuelle generalforsamlinger kan være udfordret på det punkt. Men hvis det fungerer med virtuelle generalforsamlinger i det lokale marked, og aktionærernes rettigheder er respekteret, så bør virtuelle generalforsamlinger accepteres.
ISS understregede sin fortsatte støtte til fysiske eller hybrid-formater. I ISS’ optik bør virtuelle generalforsamlinger kun tillades, hvis der er særlige omstændigheder, der gør, at virtuelle generalforsamlinger er den eneste hensigtsmæssige mulighed, f.eks. i tilfælde af en pandemi. ISS vil foretage vurderingen case-by-case.
Valg af revisorer og revisionshonorarer
Glass Lewis og ISS har begge fundet det nødvendigt at opdatere sine stemmeanbefalinger omkring valg af revisorer og revisionshonorarer. Komitéen ønskede at høre nærmere omkring baggrunden for disse opdateringer.
Glass Lewis har opdateret sine stemmeanbefalinger, så disse også reflekterer valg af bæredygtighedsrevisor. Ifølge Glass Lewis er der endnu ikke udviklet en ”best practice” på dette område, og Glass Lewis vil følge udviklingen. Som et eksempel herpå, så er det f.eks. endnu ikke klart, hvorvidt det bør anses for ”best pratice” at vælge den finansielle revisor til også at være varetage bæredygtighedsrapportering, eller hvorvidt der bør vælges to forskellige revisorer. Glass Lewis har endnu ikke taget stilling hertil.
Glass Lewis har også opdateret sine stemmeanbefalinger for at anbefale at stemme mod genvalg af revisorer, hvis selskabet ikke offentliggør tilstrækkelig information omkring revisionshonorar for seneste regnskabsår og ikke tillader aktionærafstemning omkring revisionshonorar.
ISS har opdateret sine stemmeanbefalinger, således disse er overensstemmende med EU's regler for revision af PIE-virksomheder (Public interest entities) omkring rotation. Dette med henblik på at udbrede denne praksis til europæiske markeder uden rotationskrav (f.eks. Færøerne, Grønland og Schweiz). Ændringen vil derfor ikke have en effekt i forhold til de danske børsnoterede selskaber.
Bestyrelsens tilsyn med kunstig intelligens (AI)
Som noget nyt har Glass Lewis tilføjet en ny sektion omkring kunstig intelligens (AI) til sine stemmeanbefalinger.
Glass Lewis har tilføjet sektionen, da kunstig intelligens (AI) bliver set som en væsentlig trend, og investorerne søger vejledning i forhold til de særlige risici, der er involveret i forbindelse med et selskabets eksponering for kunstig intelligens. Glass Lewis mener, at best pratice fortsat er ved at udvikle sig, men mener, at selskaber med eksponering for kunstig intelligens bør oplyse omkring bestyrelsens rolle i forhold til tilsyn med risici forbundet med kunstig intelligens.
Betingede aktier og “hybrid” planer
Glass Lewis har også opdateret sine stemmeanbefalinger omkring betingede aktier og “hybrid” planer. I stemmeanbefalingerne er der således tilføjet yderligere omkring, hvordan Glass Lewis vurderer de tilfælde, hvor et selskab ønsker helt eller delvist at fjerne incitamentsbaserede vederlag fra deres langsigtede vederlagspolitik, og erstatte dette med anden type vederlag, f.eks. aktieaflønning, i form af betingede aktier og “hybrid” planer.
Glass Lewis har understreget, at sådanne forslag vurderes case-by-case, baseret på bestyrelses begrundelse for forslaget, forslagets struktur i forhold til at sikre ledelsens interesser er bundet op på selskabets langsigtede præstation, og at der er mulighed for tilstrækkelig reduktion i aflønning for at afspejle reduceret risikoprofil.
Kønsdiversitet
Emnet er fortsat relevant på grund af ny dansk lovgivning på området samt EU-direktiv om en mere ligelig kønsfordeling blandt ledelsesmedlemmer i børsnoterede selskaber og tilhørende foranstaltninger, og komitéen ønsker at høre nærmere omkring Glass Lewis og ISS’ stillingtagen til emnet.
Hverken Glass Lewis eller ISS har ændret i sine stemmeanbefalinger på dette område for 2025, særligt fordi medlemsstaterne fortsat er ved at implementere EU-direktivet, og best pratice fortsætter med at udvikle sig.
Aktieklasser
Mange danske børsnoterede selskaber benytter sig af aktieklasser, og det kan derfor have stor betydning for disse selskabers kapitalstruktur, hvilken holdning proxy advisors har på dette område. Komitéen har ønsket at forstå, hvordan Glass Lewis og ISS’ stemmeanbefalinger herom har fundet anvendelse i praksis i forbindelse med seneste generalforsamlingssæson.
Glass Lewis har ikke anvendt sine stemmeanbefalinger omkring aktieklasser i Danmark. Stemmeanbefalingerne finder kun anvendelse, hvis der er tale om dårlig selskabsledelse eller ledelsesudfordringer, der skyldes manglende udskiftning af bestyrelsesmedlemmer som følge af aktiestrukturen.
For ISS er 2024 den første generalforsamlingssæson, hvor deres stemmeanbefalinger omkring bestyrelsesansvar for aktiestrukturer med uens stemmerettigheder har fundet anvendelse. Stemmeanbefalingerne fandt anvendelse i Norden, primært i Sverige, og i mindre udstrækning Danmark og Finland. ISS har noteret, at anvendelsen af stemmeanbefalingerne var i overensstemmelse med de forventningerne, som ISS havde kommunikeret forud for generalforsamlingssæsonen.
Vederlag
Både dansk regulering og Glass Lewis og ISS’ stemmeanbefalinger er meget omfattende i forhold til vederlag, og på nogle områder er dansk regulering mere vidtgående end Glass Lewis og ISS’ stemmeanbefalinger. Ligeledes dækker Glass Lewis og ISS’ stemmeanbefalinger forhold, der allerede er lovreguleret. Dette gør det uigennemsigtigt for selskaberne at vide, hvorledes de skal forholde sig hertil. På sidste års dialogmøde blev forholdet også drøftet.
Både Glass Lewis og ISS har noteret, at størrelsen på vederlag er stigende, og derfor fylder emnet stadig meget. Begge har også noteret, at offentliggørelse af vederlagspraksis er bagud i forhold til investorernes forventninger. Selskaberne er generelt gode til at forklare, hvad deres vederlagspolitik indeholder, men er dårligere til at forklare rationalet bag dem, f.eks., hvorfor en KPI er valgt frem for en anden, og hvordan de sikrer, at ledelsens interesser er bundet op på selskabets langsigtede præstation.
Glass Lewis informerede herudover om, at oplysninger omkring skønsmæssige betalinger og bonusser generelt haltede bagefter – også for de danske børsnoterede selskaber.
Hverken Glass Lewis eller ISS forventer at opdatere deres stemmeanbefalinger omkring vederlag.
Nye stemmeanbefalinger for 2025
Glass Lewis og ISS’ stemmeanbefalinger for 2025 kan findes her:
https://www.glasslewis.com/voting-policies-current/
https://www.issgovernance.com/policy-gateway/voting-policies/
Komitéen følger arbejdet hermed og vil gå i yderligere dialog med Glass Lewis og ISS, hvis der er forhold, der kræver yderligere afklaring.
Forslag til Komitéens kommende dialogmøder
Komitéen for god Selskabsledelse afholder årlige dialogmøder med ISS og Glass Lewis for at drøfte særlige problemer forud for selskabernes generalforsamlinger. Hvis der er ønsker til emner til drøftelse på næste års dialogmøder med ISS og Glass Lewis, opfordrer Komitéen til, at disse indsendes til sekretariatet for komitéen på cg-komité@erst.dk inden den 1. juni 2025.
ISS' Nordic Research Team kan kontaktes via
iss_nordicresearch@issgovernance.com
Glass Lewis’ Nordic Research Team kan kontaktes via